دوربین دیجیتال را بشناسیم (بخش پایانی: شرحی بر انواع لنز)

به گزارش مجله سلو بلاگ، عکاسی. هنر دیدن. هنری که از روز اول پیدایش اش پیوندی جدایی ناپذیر با فناوری و علم داشته است. البته در عکاسی، بدون دانش حداقلی از فناوری به کار رفته در دوربین و چاپ، نمی توان به بالاترین سطح این هنر رسید. لزوم تسلط بر تمام توانایی های دوربین پس از انقلاب دیجیتال و هجوم فناوری های پیشرفته و مفید دوچندان شده است. با خبرنگاران همراه باشید تا در چند مقاله پیوسته با دوربین دیجیتال و اصولی پایه ای عکاسی دیجیتال آشنا شویم.

دوربین دیجیتال را بشناسیم (بخش پایانی: شرحی بر انواع لنز)

مقاله مرتبط:

نکته: برای برخی از واژه ها مثل سنسور(حسگر) یا کراپ از معادل انگلیسی استفاده شده است. دلیل این کار متداول بودن این واژه ها و البته کمک به خواننده ها جهت بهره بردن از دنیای بی کران مقالات عکاسی به زبان انگلیسی در اینترنت است.

انتخاب لنز

بیشتر ما در زمان ورود به دنیای عکاسی دیجیتال، کارمان را با یک لنز ارزان برای مصرف هر روزه شروع می کنیم. لنز های کیت که معمولا با خود دوربین بسته بندی شده اند مثل اسب های کاری با شما خواهند بود. با بازه زوم زیاد که برای هر موقعیت عکاسی ای مناسب است. با این حال، زمانی فرا خواهد رسید که بخواهید بر تعداد تجهیزات خلاقنتان بیافزایید. صد البته گسترش کلکسیون لنز هایتان بهترین راه برای این هدف است. لنزی که برای قرار دادن روی دوربینتان انتخاب می کنید یکی از مهم ترین انتخاب های شما در راه خلاقیت در عکاسیتان است. پس از سنسور، لنز بیشترین اثر را بر کیفیت عکس شما دارد. در ادامه توضیحی مختصر بر لنز ها خواهیم داشت. پیشنهاد می کنیم پیش از انتخاب یک لنز جدید نگاهی به این مقاله بیاندازید.

کراپ فاکتور(Crop Factor)

اندازه سنسور دوربین شما اثر زیادی بر زاویه دید لنزتان دارد: هرچه سنسور کو چکتر باشد، فاصله کانونی موثر بیشتر می شود. یک حسگر فول فریم مثل حسگر دوربین کانن5D m3 یا دوربین نیکون D810 همان ابعاد یک فیلم 35میلی متری آنالوگ را دارد (). اما حسگر APS-C که در بیشتر دوربین های DSLR پایین رده و میان رده به کار رفته است، مقدار کمتری از تصویر منتشر شده توسط لنز را ثبت می کند. این موضوع باعث افزایش فاصله کانونی موثر طبق فاکتور 1.5 یا 1.6 برابر می شود (بسته به سازنده دوربین). یک دوربین با حسگر APS-C زاویه دید با یک لنز 50 میلی متری زاویه دیدی معادل یک لنز 75 یا 80 میلی متری در یک دوربین فول فریم را به نمایش می گذارد. این خبر بسیار خوبی برای شما خواهد بود اگر به عکاسی حیات وحش یا عکاسی ورزشی می پردازید. چرا که حالا با یک لنز 400 میلی متری می توانید زاویه دید معادل 600 یا 640 را دریافت کنید. البته این موضوع به این معنی نیز هست که برای عکاسی با زاویه واید مجبور به استفاده از لنز های فوق واید(Ultra-Wide) خواهید بود برای همین است که لنز هایی مثل سیگما 20-10 بسیار بین عکاسان منظره ای که دوربین APS-C دارند محبوب است. نویسنده: اگر درباره اندازه حسگر گیج شده اید توضیح زیر شاید به شما کمک کند. تصور کنید دو دوربین را روی سه پایه در کنار هم قرار داده ایم. یکی نیکون D810 که فول فریم است و یکی نیکون D5500 با حسگر APS-C. حال از یک منظره عکس می گیریم. ابتدا شما با فاصله کانونی 50 میلی متر با D5500 عکسی را ثبتمی کنید برای به دست آوردن همان کادر با همان بزرگ نمایی در دوربین D810، مجبور به استفاده از فاصله کانونی 75 میلی متر هستید. یعنی کادر با 50 میلی متر در دوربین APS-C دقیقا همان تصویر کادر با 75 میلی متر در دوربین فول فریم است. فاصله کانونی فقط برای بزرگ نمایی اجسام دور نیستند. این فواصل و اعداد اهمیت زیادی در انواع عکاسی دارند پس همیشه به فاصله کانونی و ضریب آن در دوربین دقت کنید. هر فاصله کانونی ای در دوربین های APS-C کانن را در 1.6 و در نیکون در 1.5 ضرب کنید تا متوجه فاصله کانونی موثر شوید. برای مثال 70*1.6=112میلی متر

سرعت لنز

اشتباه نکنید. اینجا درباره سرعت فکوس صحبت نمی کنیم. بحث سر توانایی لنز در دریافت نور است. لنز های سریع دیافراگمی باز دارند. مثل f1.4 یا f1.8 . این لنز ها می توانند نور بیشتری را از لنزهایی با دیافراگمی مثل f4 یا f 5.6 وارد دوربین کنند. این موضوع باعث می شود بتوانید از سرعت شاتر بیشتری بدون افزایش ایزو استفاده کنید. نقطه ضعف لنزهای سریع، وزن بالا و قیمت گرانشان است. با لنز های کند تر گاهی مجبور خواهید شد برای ثبت تصاویر شارپ و خنثی کردن لرزش دست در نور کم از ایزوی بالا استفاده کنید. سریع یا کند شناخته شدن لنز به فاصله کانونی آن نیز بسته است. برای مثال یک لنز 500 میلی متری با f4 سریع قلمداد می شود ولی لنز 100 میلی متری با f4 لنزی کند است. دیافراگم بسیار بازی که لنز های سریع به شما می دهند همچنین باعث کاهش عمق میدان و محو کردن پشت زمینه می شود که برای عکاسی پرتره، حیات وحش یا عکاسی ورزشی مناسب است. نویسنده: منظور اینجا باز ترین حالت دیافراگم است. برای مثال یک لنز 50 میلی متری پرایم می تواند حتی تا دیافراگم بسیار باز f1.4 نیز به شما ارائه دهد اما لنز 105-24 حداقل عدد دیافراگمی معادل f4 دارد.

دیافراگم شناور یا ثابت؟

عامل موثری دیگر در قیمت لنز های زوم این است که آیا در بازه زوم بازترین حالت دیافراگم (خود را حفظ می کند یا نه. لنز هایی که برای مثال در همه بازه زومشان دیافراگم f4 را حفظ می کنند بسیار گران تر از لنز هایی هستند که در حالت واید دیافراگمی f4 دارند ولی با زوم کردن, بازترین دیافراگم ممکن آنها f5.6 می شود. بدی لنز های ارزان تری که دیافراگم شناور دارند در این است که با افزایش فاصله کانونی دیافراگم بسته می شود و شما را مجبور به کاهش سرعت شاتر برای جبران نور دهی خواهند کرد. نویسنده: حتی اگر مجبور شدید بیش از حد مورد نظرتان هزینه کنید و برای به دست آوردن پول کافی بیشتر صبر کنید، لنز هایی با دیافراگم ثابت ارزش این تلاش مضاعف را دارند.

پنج لنزی که ارزش پس انداز را دارند

لنزهای زوم تله فتو

یک لنز تله فتو فاصله کانونی ای بیش از 70 میلی متر دارند. تله در زبان یونانی به معنای دوردست است. پس لنز های تله فتو باعث می شوند اجسام دور، نزدیک به نظر برسند. آن ها همچنین پرسپکتیو را فشرده می کنند.

لنزهای واید

هرعددی بین 10 میلی متر تا 24 میلی متر به عنوان لنز واید محسوب می شود (در دوربین های APS-C). لنز های واید برای عکاسی در فضاهای درونی و عکاسی مناظر مناسب هستند. نویسنده: مراقب باشید در این فواصل کانونی تصاویر دچار اعوجاجی مخرب می شوند.

لنز های ماکرو

لنز های ماکروی واقعی در عکاسی کلوز- آپ تصاویر را با نسبت بزرگ نمایی 1*1 بر روی حسگر منعکس می کنند. به این معنا که شما می توانید کادر را با اجسامی به کوچکی یک اینچ پر کنید. نویسنده: گاهی بعد از نام اعداد و مشخصات لنزهای زوم کلمه Macro نیز آمده است .مثلا Canon 24-105 f4 L macro. دقت کنید این لنزها اختصاصا ماکرو نیستند ولی در بازه واید خود می توانند به عنوان ماکرو استفاده شوند. لنز های ماکروی واقعی ثابت هستند مثل 60mm Macro یا 180mm Macro

لنز های پرایم

لنزهای پرایم فاصله کانونی ثابتی دارند. یعنی نمی توانند زوم کنند. این لنز های معمولا دیافراگم های بسیار باز را به شما ارائه می دهد و البته غالبا دارای عدسی های بسیار با کیفیت تری نسبت به لنز های زوم هستند.

سوپر زوم

لنز های سوپر زوم بازه های بزرگی از فاصله کانونی را به شما ارائه می دهند. مثل لنز 200-18 یا 300-24. همین موضوع این لنز ها را برای عکاسی سفری () مناسب می کند. بدی این لنز ها دیافراگم های بسته تر و کیفیت داخلی کمتر است. نویسنده: اگر کیفیت برایتان مهم است سعی کنید از این لنز ها دوری کنید. برای مثال تقریبا همه عکاسان حرفه ای به جای یک لنز 200-24، از دو لنز 70-24 و 200-70 بهره می برند.

در سرانجام از شما دعوت میکنیم برای مشاهدهی مشخصات دوربین و لنزاز بخش محصولات زومیت استفاده کنید؛ مجموعهی کاملی از دوربین کانن، نیکون، سونی، پاناسونیک و دیگر برندهای معتبر در این بخش برای مقایسه مشخصات و اطلاع از قیمت دوربین در اختیار شما واقع شده است.

نویسنده: به دلیل اهمیت موضوع انتخاب لنز برای شروع عکاسی و قیمت بسیار بالای تجهیزات عکاسی در کشور عزیزمان، لازم دانستم نکاتی را مطرح کنم. به طور کلی کیفیت عکس بستگی بسیار زیادی به لنز دارد. درعکاسی یک قانون ساده داریم: یک دوربین 1 میلیونی+ یک لنز 7 میلیونی به مراتب بهتر از یک دوربین 7 میلیونی + یک لنز 1 میلیونی است. مساله مهم این است که برای استفاده حدبیشتری از لنز های گران قیمتی مثلا بالای 4 میلیون به سال ها تجربه و کار حرفه ای نیاز دارید پس برای شروع یک لنز کیت (معمولا 55-18) کافی است. اما این مساله باعث نشود به سراغ لنز های حد متوسطی مثل 200-18، 135-18 یا 105-18 بروید.اینجانب با سال ها تجربه به شما اطمینان می دهم با بودجه ای مشخص، یک دوربین 750D کانن با یک لنز 85-15 که لنز بسیار خوبی است به مراتب بهتر از یک دوربین 70D با یک لنز 105-18 عکس می گیرد. متاسفانه بیشتر فروشندگان به دلیل نداشتن علم کافی و سود جویی (با احترام به همه فروشندگان صادق) به شما لنز هایی ارزان با بازه زوم بالا را پیشنهاد می دهند. همیشه سعی کنید برای لنز کمی بیشتر از پیش بینی هزینه کنید. شخص بنده مدتها بدون سه پایه در عکاسی سختی کشیدم اما پول سه پایه را برای خرید یک لنز با دیافراگم ثابت هزینه کردم. در مورد فول فریم و APS-C نیز این موضوع کاملا بسته به نوع عکاسی، رفتار شما با دوربین و هدف شما از عکاسی است. برای راهنمایی در این موضوع می توانید سوال خود را در بخش نظرات مطرح کنید یا با فردی با تجربه مشورت کنید. نظر شما چیست؟ آیا تا به حال با مساله انتخاب لنز روبرو شده اید؟ مثل همیشه با خبرنگاراندر مقالات بعدی همراه باشید. منبع: Digital Camera World

bestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا

1com.ir: مجله کامپیوتر: هر چی در مورد تکنولوژی و کامپیوتر بخوای بدونی اینجا هست

منبع: کجارو
انتشار: 27 آبان 1400 بروزرسانی: 27 آبان 1400 گردآورنده: sloblag.com شناسه مطلب: 12648

به "دوربین دیجیتال را بشناسیم (بخش پایانی: شرحی بر انواع لنز)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوربین دیجیتال را بشناسیم (بخش پایانی: شرحی بر انواع لنز)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید